Dutch Sustainable Fashion Week - Talking Trash

11.10.2017

 The fashion industry causes an extremely high amount of waste. This amount of waste is growing each year. Dutch Sustainable Fashion Week believes that we can make a real change if we reduce the amount of waste on this planet. Their goal is to create awareness around the effects of mass-consumption and desire to inspire people to choose sustainable fashion over fast fashion. We support this initiative and were present at the DSFW Opening Show: Talking Trash. The Opening Show was held at Circl at Zuidas Amsterdam. Circl is a circular platform that wants to create a community who stands up for change towards a sustainable world. Their mission is to reuse all materials to create new products, without anything to go to waste. Instead of using new materials designers such as Hans Ubbink, Monique Collignon, Judith van Vliet, Hellen van Rees, Danya Weevers and Map Renes created amazing pieces made of household waste.

 

 

During the opening of DSFW Hans Ubbink showed an amazing dress made out of used Nespresso cups, which he developed together with Nespresso for World Recycling day. With this dress Hans Ubbink wants to show the possibilities of re-using valuable materials to create new designs. During the interview with MUMSTER, Hans told us: ‘I think it is important that we all start to realise, we have been consuming fashion as a disposable product and are polluting the environment massively.’

So we are happy he gave some really good tips to help us a little bit!

1. Give your old clothes away

2. Try to create something new out of your old garment

3. Throw your garments with the textile-waste so the fibers can be re-used

 

Monique Collignon designs collections that contribute to a better world. She turns PET bottles into high quality fabrics. Each garment has a description of how many PET bottles are used. About 15 PET bottles are used to create one piece of clothing. For a consumer it is amazing to know this information and get a clear insight on their contribution to a cleaner planet. It is important to Monique Collignon that sustainability is also cool to younger people. During the Opening Show a suit made out of PET bottles was on of the eye-catchers of the show.

 

“Sustainability should be cool to the young ones as well. They are the next generation who, in their turn, will start families. How they view the world and how they will leave behind this planet is highly important.”

 

------

 

The mode-industrie veroorzaakt een enorme hoeveelheid afval. Deze hoeveelheid afval blijft elk jaar groeien. Dutch Sustainable Fashion Week gelooft dat we met z’n allen een verschil kunnen maken richting een schonere wereld, door hergebruik van grondstoffen en het verminderen van afval. Hun doel is om mensen bewuster te maken van de invloed die hun consumptie heeft om de wereld en hen te inspireren om duurzame keuzes te maken. Wij staan achter deze missie en waren daarom aanwezig bij de opening van de Dutch Sustainable Fashion Week: Talking Trash. De show werd gehouden bij Circl op de Zuidas in Amsterdam. Circl is een circulair platform waar maatschappij en samenleving samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Het is hun missie om afval zoveel mogelijk te beperken en materialen opnieuw te gebruiken om nieuwe dingen te creëren. Ontwerpers als Hans Ubbink, Monique Collignon, Judith van Vliet, Hellen van Rees, Danya Weevers en Map Renes toonde stukken die gemaakt waren van huis-tuin- en keukenafval.

 

Tijdens de opening van DSFW toonde Hans Ubbink een uniek jurk waarin gebruikte Nespresso cupjes verwerkt zijn. Deze jurk is speciaal ontworpen in samenwerking met Nespresso voor World Recycling Day. Met deze jurk wil Hans Ubbink de mogelijkheden laten zien van het hergebruik van waardevolle materialen waarmee nieuwe producten gecreëerd worden. Hans wil duidelijk maken dat we als consumenten mode steeds meer als wegwerpproduct zijn gaan zien en daardoor ernstig aan het vervuilen zijn. Tijdens het interview met MUMSTER gaf hij gelukkig wat tips om ons gedrag te kunnen veranderen!

  1. Geef je kleding weg aan iemand die het graag wilt hebben

  2. Maak van je oude kledingstuk weer iets nieuws, door het aan te passen

  3. Gooi je oude kleding weg bij het textielafval zodat de vezels hergebruikt kunnen worden!

 

Monique Collignon ontwerpt collecties die bijdragen aan een betere, schonere wereld. Ze gebruikt petflessen om unieke stoffen te maken van een hoge kwaliteit. Elk kledingstuk heeft een beschrijving met daarin het aantal petflessen dat in het stuk verwerkt is. Er worden per kledingstuk gemiddeld 15(!) flessen verwerkt. Op deze manier wordt het voor de consument heel inzichtelijk gemaakt op welke manier zij bijdragen aan een schonere wereld door het aanschaffen van een stuk van MC Collignon.

 

“Het is van groot belang dat ook jongeren duurzame producten cool vinden. Zij zijn de nieuwe generatie die straks gezinnen gaan stichten. Het is van groot belang hoe zij naar de wereld kijken en hoe zij deze planeet achter zullen laten." Aldus Monique Collignon. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle