Work less, buy less and live more

 

If we could only escape the rat race: buying less (crap), in order to have the freedom to work less and enjoy life more. Life is just a dream.

 

Today working full-time is still a norm rather than an exception. I have noticed that in my surroundings people rather work six days than four. Working until midnight seems much more appreciated than checking out at 21.00 and spending the rest of your night offline. We associate ‘being busy’ with being successful. If you tell your colleagues that you are planning on not doing anything on the weekend, aren’t you just a little boring? That is the last thing we would want: others to think that we are boring. It is not just the desire to be seen as successful that makes us work hard. With the rise of social media we significantly started to compare ourselves to others. To keep up, we think we need to buy new stuff all the time - which we do not really need. If we want to be able to afford this kind of lifestyle, we need to work, a lot. We are constantly confronted with the all of the purchases that are made and shared by the people we follow on Instagram. Needless to say: we don’t want to fall behind, we want to stay on top of the trends and feel the need to re-create an instagram-proof look. Getting a new wardrobe every season is expensive. A decade ago not everyone could afford that. However fast-fashion shops - that have been popping up like daisies on the street corner - have made it possible for almost everyone to buy anything they want. It seemed useful and great before, but soon people started to question whether this was a good thing.

 

Meanwhile on a rainy afternoon you decide to race to your fashion shop to buy an amazing velvet flared pants. It fits like a glove and enthusiastic as you are you post an amazing photo on Instagram. When you finally get home and are sitting on the couch with a cup of tea in your hand, scrolling through your Instagram feed you suddenly get overwhelmed by the feeling of regret. Someone else posted a photo right after you did. Unlike you, this person already discovered the latest trend. Before you know it you find yourself in a fitting room trying on a new pair of pants.

 

It’s a vicious circle of renewing products that are still usable. Products that are bought in a flush of enthusiasm and only touched a couple of times. It is the rat race of the 21st century. I would die to know how it feels to escape this rat race and keep going on my own pace. However it is easier said than done. It is great to decide to turn off your phone in the weekend, but unlike your colleagues you are no longer available 24-7. Wouldn’t that get you in trouble or even fired? Aren’t we expected to always be available? What about your friends? Will they still invite you to their dinner parties if you no longer join the WhatsApp group? To meet the perfect picture we force ourselves to work a job we don’t necessarily enjoy, but pays enough to be able to continue the rat race. I can only imagine how great it would be to escape the rat race. To experience nothing but ease.

 

What if we would let go of our belongings? What if we could find happiness outside of products? Imagine if you would trade your belongings for money. You would be able to trade money for time. If you have enough money you have the freedom to cut down your hours at work. This will help you to fill up your time the way you want to, instead of the way (you think) you have to. Maybe you can finally start writing that book or help out as a volunteer at a cause you care about. Cutting down your working hours also gives you more time and space to make conscious choices about what you want to get out of life. Joining the rat race doesn’t give you to the opportunity to do that.

 

Besides gaining more free time, we will also experience inner peace. Research shows that having too much stuff and having an infinite amount of choices leads to stress and in some cases it can even lead to depression. It is no surprise that the quantity of people choosing a minimalistic lifestyle is growing. Both having a fewer amount of choices and products available to you leads to more peace and space.  According to James Wallman (trendwatcher and auteur of Stuffocation: living more with less) stuffocation is one of the defining problems of the 21st century society. He reclaims that we just got too much stuff (is there anyone that disagrees?) and it doesn’t make us happy anymore. In fact, besides it having a huge impact on our environment, it makes us more anxious, stressed and even depressed. He believes in experientialism. It is the idea of not looking for happiness, identity, status and meaning in materialism anymore, but finding these in experiences instead. For a lot of us it is still hard to escape the ratrace and get rid of our stuff. Consumerism has been stimulated for generations long. But the tides are changing.

 

“Memories live longer than things.” James Wallman

 

 

 

Konden we simpelweg maar ontsnappen aan de ratrace: minder kopen, dus minder uren te hoeven werken en meer te kunnen genieten van het leven. Maar ach, het leven is niet meer dan een droom.

 

Full-time werken is vandaag de dag nog steeds de norm. Om mij heen zie ik mensen die liever zes dan 4 dagen werken. Tot diep in de nacht doorwerken lijkt meer gewaardeerd te worden dan om 21.00 ‘s avonds volledig offline te gaan. Het ‘druk hebben’ associëren we met succesvol zijn. Als je je collega’s vertelt dat je het hele weekend niks gaat doen, ben je dan niet eigenlijk heel oninteressant en saai. Dat is wel het laatste wat we willen, dat mensen denken dat we saai zijn.

 

We werken niet alleen zo veel, omdat druk zijn nu eenmaal staat voor succes, maar ook zodat we genoeg verdienen om van alles te kopen wat we eigenlijk niet nodig hebben. Nu we dagelijks onze uren doorbrengen op social media, is het nog makkelijker geworden om jezelf met anderen te vergelijken. Je wordt continu in aanraking gebracht met nieuwe aanwinsten van die honderden zakenvrouwen, influencers en kennissen die je volgt op Instagram. Uiteraard willen we niet achterblijven, ook wij willen on top of the trends blijven en voelen we de behoefte ook zo’n insta-waardige look te creëren. Elk seizoen een nieuwe garderobe, dat kost veel geld. Voorheen kon niet iedereen dit zich veroorloven. De fast-fashion winkels zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en heeft het mogelijk gemaakt dat de nieuwste trends - in weliswaar een goedkopere variant - nu voor iedereen beschikbaar zijn.

 

Ondertussen race je op een regenachtige middag naar de winkel om die nieuwe, hippe fluwelen flared broek aan te schaffen. Wat staat hij gaaf en hij zit je als gegoten! Meteen maar even een leuk kiekje van je nieuwe aanwinst op Instagram gooien. Terwijl je heerlijk onderuitgezakt met je voeten op de bank ligt, scrollend door je Instagram feed, staat Instagram alweer vol met de laatste herfstlooks. Binnen de kortste keren wurm je jezelf dus weer in een boyfriend-jeans in een pashokje bij de H&M. Het is een vicieuze cirkel van het continu vernieuwen van producten die nog lang niet aan vervanging toe zijn - gekocht in een opwelling. De ratrace van de 21e eeuw. Het lijkt me heerlijk hieraan te kunnen ontsnappen en voort te gaan op m’n eigen tempo. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Stel dat jij besluit om voortaan op je vrije dagen je smartphone uit te laat, dan ben je - in tegenstelling tot alle andere collega’s - niet langer 24-7 bereikbaar. Gaat dat je niet je baan kosten? Dan kun je wel zwaaien naar dat nieuwe paar sneakers die je zo gaaf vond. En zullen je vrienden je nog wel uitnodigen als je uit de groepsWhatsApp gestapt bent? Om aan het perfecte plaatje te kunnen voldoen dwingen we onszelf dus om veel te werken - misschien niet per se in een functie die voldoening geeft - maar wel genoeg verdient om mee te kunnen rennen in de ratrace. Eraan ontsnappen, wat zou ik dat graag willen. Wat een rust zal ik ervaren als ik de behoefte naar meer los zou kunnen laten.

 

Maar wat als we onze bezittingen eens loslaten? Wat als we geluk buiten spullen kunnen vinden? Stel dat je je bezittingen voor geld inruilt. Dan kun je geld inruilen voor tijd (lees:minder werken). Full-time werken is dan niet langer een must, maar een bewuste keuze. Minder werken geeft je de vrijheid om je tijd in te vullen zoals jij dat wil. Misschien kun je nu eindelijk aan dat boek werken, dat je al zo lang wilt schrijven. Of beginnen met dat vrijwilligerswerk wat al een tijd als optie door je hoofd dwaalt, maar waar je simpelweg nooit tijd voor had. Ook geeft minder werken meer tijd en ruimte om bewuste keuzes te maken over wat je echt belangrijk vindt en welke richting je op wil. Nu hebben we daar eigenlijk te weinig tijd voor.

 

Naast de extra tijd die we ervoor terug krijgen, zullen we ook meer rust ervaren. Onderzoek toont aan dat veel bezittingen en een oneindige hoeveelheid aan keuzes leidt tot stress en soms zelfs depressie. Het is dus niet vreemd dat steeds meer mensen bewust kiezen voor minder en een minimalistische levensstijl aannemen. Minder keuzes en minder bezittingen leidt tot meer ruimte, rust en focus. James Wallman (Trendwatcher en Auteur van Ontspullen: meer leven met minder) beweert dat we verstrikt raken in onze bezittingen in plaats van dat we ervan genieten. Het bezitten van te veel spullen is volgens hem een van de grootste maatschappelijke problemen van de 21e eeuw. We bezitten simpelweg veel te veel spullen en dat maakt ons alles behalve gelukkig. Wallman gelooft in ‘experimentalisme’. Hierin schuilt het idee dat het hebben van bezitten niet langer leidt tot geluk. Onze status en identiteit wordt niet verleend aan hetgeen we bezitten, maar de ervaringen die we beleven. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden geven ervaringen - en dus niet bezittingen - meer betekenis aan ons leven. Toch is het voor veel mensen lastig om afstand te doen van een aantal van hun bezittingen of om de aankoop van nieuwe producten te beperken. We zijn nu een aantal generaties lang gewend om veel te veel te kopen, omdat dat eigenlijk altijd door de maatschappij gestimuleerd werd. Ondanks dat het niet makkelijk zal zijn om overconsumptie te veranderen, is het fijn om te signaleren dat steeds meer mensen voor minder kiezen.

 

“Memories live longer than things.” - James Wallman

 

--- 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle